Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Inaugurele rede van Prof. Arfan Ikram

De inaugurele rede van Prof. Arfan Ikram: “Facts, Counterfacts and Artifacts”

Trailer: (3 minuten)

Volledige lengte: (26 minuten)

Voorlichtingsfilm ERGO onderzoek 2017

ERGO 25 Jaar video

Wilt u de video van 31-oktober-2015 terugkijken klik dan op onderstaand plaatje.

Artikelen uit het AD i.v.m. 25 jaar ERGO

AD-LogoIn het kader van 25 jaar ERGO zijn een aantal artikelen verschenen in het Algemeen Dagblad. Die u kunt teruglezen door op onderstaande titels te klikken:

 

 

Loopmat verraadt dementie

Een lange mat met sensoren eronder kan dementie helpen ontdekken aan de hand van afwijkend loopgedrag.

ERGO-LoopmatGrootte
Het looppatroon verandert bij dementie. De stappen die worden gezet, verschillen telkens subtiel van grootte. Een onregelmatig loopje is mogelijk een teken van dementie.

Toetsen
Om dit te toetsen is in het ERGO-onderzoek van het Erasmus MC voor de deelnemers een speciale loopmat gebruikt. Inmiddels zijn bijna 6.500 mensen over de mat gelopen, schat neuro-epidemioloog dr. Afran Ikram.

Millimeters
Wetenschappers volgen op een pc het looppatroon van de personen die over de mat lopen. De verschillen zijn met het oog niet te zien, het gaat om centimeters of zelfs millimeters, maar de mat legt ze wel bloot, licht dr. Ikram toe, in een uitzending van EenVandaag.

Hersenscan
Ikram benadrukt dat het looponderzoek onderdeel is van een groter geheel. “We doen ook bloedonderzoek, genetisch onderzoek, we kijken naar bloedvaten in en buiten de hersenen, we maken een hersenscan. Al die data bij elkaar geven ons een veel completer beeld van wat er nou gebeurt in de vroegste fase van dementie.”

700.000
Een op de vijf ouderen krijgt dementie. Op dit moment hebben 260.000 Nederlanders deze hersenziekte. In 2055 zal dat aantal 700.000 bedragen, wordt voorspeld.

Voorkomen
Er bestaat nog geen geneesmiddel voor dementie. Ongeveer een derde van de patiënten had deze ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met vermijdbare risicofactoren zoals roken, diabetes en hoge bloeddruk, aldus een persbericht van het Erasmus MC.

Lees ook het verslag in het AD.

Rotterdammers maken wereldbevolking gezond ouder

Grootschalig ERGO-onderzoek al 25 jaar aan wetenschappelijke top

Gezond ouder worden, kan dat? Dat was 25 jaar geleden de vraag, waarmee epidemiologen van het Erasmus MC het grootschalige ‘Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek’ startten. Dankzij de medewerking van meer dan 15.000 inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord viert het bevolkingsonderzoek feest. Door de unieke omvang, de duur van het onderzoek en de vele wetenschappelijke resultaten die eruit naar voren komen, draagt het onderzoek bij aan een gezondere bevolking wereldwijd. Het Erasmus MC viert deze mijlpaal met de deelnemers van het onderzoek tijdens een feestelijk congres op zaterdag 31 oktober in het World Trade Center (WTC) in Rotterdam.

Internationaal staat ERGO bekend als ‘The Rotterdam Study’ en worden de resultaten eruit nauwlettend gevolgd. Sinds 1990 promoveerden ruim 175 wetenschappers op de resultaten uit de studie en schreven onderzoekers meer dan 1250 wetenschappelijke publicaties in toonaangevende internationale tijdschriften. Professor Bert Hofman, de grondlegger van het ERGO-onderzoek: “In 25 jaar tijd hebben 15.000 bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord hun bijdrage geleverd aan de medische wetenschap. Doordat zij hun gezondheid één keer in de vier jaar laten meten, kunnen wij onderzoek doen naar gezondheidsproblemen die op oudere leeftijd veel voorkomen. Hierdoor weten we steeds meer over het ontstaan en beloop van ziektes als hart- en vaatziekten, hersenziekten en oogziekten. ERGO en de deelnemers leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de wereldbevolking. Ik ben de deelnemers en onderzoekers van ons onderzoek hier ongelofelijk dankbaar voor.”

In de afgelopen eeuw had het onderzoek verschillende hoogtepunten. Hofman: “In 1990 opende Prinses Juliana het ERGO-onderzoekscentrum in Ommoord. Zij gaf hiermee aan hoe belangrijk dit onderzoek is. Het werd in die tijd duidelijk dat er steeds meer oudere mensen kwamen en dat ouderdom gepaard gaat met het optreden van ernstige ziektes en dat er onvoldoende kennis was over de oorzaken van die ziektes. Ook wisten we niet hoe vaak die ziektes nu werkelijk voorkwamen en wat voor gevolgen die hadden voor de kwaliteit van leven. Nu blijkt dat de gemiddelde leeftijd nog steeds toeneemt en dat we langer gezond zijn, voordat ouderdomsziekten vat op ons krijgen.” In 2005 werd de MRI-ruimte in gebruik genomen in het Gezondheidscentrum van Ommoord. De introductie van de MRI-scanner specifiek voor een bevolkingsonderzoek op locatie was een wereldwijde primeur. “Inmiddels zijn er duizenden scans gemaakt en weten wij bijvoorbeeld dat dementie al jaren voordat patiënten last krijgen van de ziekte voor veranderingen zorgt in de hersenen. Dit is dan ook de reden dat wij het onderzoek komend jaar willen uitbreiden met 5.000 nieuwe en vooral jongere deelnemers. Dat doen we omdat we denken dat bepaalde ziekten die zich pas op oudere leeftijd openbaren dan al voortekenen vertonen. Bewoners van de wijk Ommoord van veertig jaar en ouder krijgen een uitnodiging.”

Tijdens het congres vertellen onderzoekers van de studie wat er allemaal bereikt is binnen ERGO. Wat zijn de belangrijkste resultaten? Wat hebben de deelnemers eraan? En wat kunnen we ermee voor toekomstige generaties? De laatste ontwikkelingen op het gebied van beroertes, dementie en de ouderdomsoogziekte maculadegeneratie passeren de revue. Ook wordt het jubileummagazine gepresenteerd, waarin elk onderzoeksgebied binnen ERGO aan bod komt en onderzoekers én deelnemers hun ervaringen delen. Dagvoorzitter is Yvonne Nesselaar, bekend van het gezondheidsprogramma VitamineR op Radio Rijnmond.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

25 jaar ERGO

ERGO 25 jaar
Het ERGO-onderzoek bestaat 25 jaar! Dit vierden we op zaterdag 31 oktober met de ERGO-deelnemers tijdens een feestelijke congresdag in het WTC te Rotterdam. Het was een groot Rotterdams feest met interessante presentaties en wetenswaardigheden.U kunt de livestream van 31 oktober nog hier terugkijken.

 

ERGO in de media
Vanwege het jubileum is ERGO zeer veel in de  media geweest met radio-uitzendingen en interessante interviews in de dagbladen. Hier volgt een selectie van mediaberichten over ERGO:

31-10-2015
RTV Rijnmond: Interview met professor Bert Hofman, de grondlegger en geestelijk vader van het ERGO-onderzoek

30-10-2015
Tijd voor Max en Hallo Nederland: Looppatroon kan dementie voorspellen
Ouderenjournaal.nl: Looppatroon kan dementie goed voorspellen
Dementia.nl: Looppatroon verraadt kans op dementie

29-10-2015
AD: Looppatroon kan dementie voorspellen
RTL Nieuws: Looppatroon verraadt dementie
1 Vandaag Gezondheid: Dementie voorspellen door afwijking in looppatroon
NPO Radio 5, Nostalgia: Neuro-epidemioloog dr. Arfan Ikram in de uitzending Wekker-Wakker! van 8:00 uur. Luister het fragment vanaf 52:00 min.

27-10-2015
AD: Gevolgen slaapproblemen blijken ernstiger dan gedacht
Medicalfacts.nl: Rotterdammers maken wereldbevolking gezond ouder
Radio Rijnmond, Vitamine R: Oogarts en epidemioloog Prof. Caroline Klaver, huisarts dr. Jan Heeringa en coördinator Anneke Korving over de uitkomsten die ERGO in 25 jaar opleverde voor het medisch wetenschappelijk onderzoek en over de ziektebeelden waarover dankzij de Rotterdam study steeds meer bekend wordt. Luister hier de podcast.

24-10-2015
AD: Mega-onderzoek van ‘Erasmus’ blijft groeien

 

Twintig jaar ERGO

ROTTERDAM – De wijk Ommoord in Rotterdam staat al twintig jaar lang in de schijnwerpers van de internationale onderzoekswereld. Duizenden bewoners van de wijk zorgen ervoor dat de medische wereld meer te weten komt over ziektes die op latere leeftijd ontstaan.

ERGO Ommoord 2 1209-1

Slaaponderzoek

Sinds januari 2012 is in ERGO een nieuw slaaponderzoek gestart. Slaap werd al op twee manieren onderzocht, namelijk via een vragenlijst over slaapgewoontes en met een bewegingsmeter die eruit ziet als een soort horloge. Nu komt daar polysomnografie, afgekort PSG, bij. PSG betekent letterlijk ‘veel meten tijdens slaap’ en is de methode om hersengolven te meten tijdens slaap. Daarnaast worden tijdens een PSG onderzoek verschillende lichaamsfuncties gemeten die met slaap te maken hebben, zoals hartslag, ademhaling en bewegingen tijdens de slaap, waaronder ook oogbewegingen. Met deze gegevens is te achterhalen wanneer iemand slaapt, hoe diep iemand slaapt en of iemand droomt.  Klik hier voor meer informatie.

Slaaponderzoek
Slaaponderzoek

 

ERGO bij RTL

Lang zullen we leven

In het programma “Lang zullen we leven” van RTL ging het over DNA-onderzoek en gezonder oud worden. In aflevering 1 kwam onder andere het ERGO onderzoek prominent aan bod.

Prof. Andre Uiterlinden legt de rol van het DNA-onderzoek binnen ERGO uit.
De aflevering is terug te zien via www.rtlgemist.nl. Klik hier

En klik hier voor de website van het programma.