Webinar 19 december
Op 19 december organiseren we weer een webinar. Onderwerpen van dit webinar zijn polyneuropathie en leververvetting.
Het webinar kunt u bijwonen door HIER te klikken.
Dit is het programma van die avond:
20.00-20.05 opening dr. Silvan Licher, medisch coördinator ERGO
20.05 - 20.25 Prof. dr. Pieter van Doorn over zenuwgeleidingsonderzoek in ERGO
20.25 - 20.35 vragen
20.35 - 20.55 drs. Jesse Pustjes, arts-onderzoeker over leverziektes en het echografie onderzoek van de buik in ERGO
20.55-21.00 vragen en afsluiting webinar
En we vertellen u graag al iets meer over de onderwerpen:
Polyneuropathie
Polyneuropathie is een veel voorkomende aandoening van de zenuwen waarbij de zenuwen minder goed werken. De meest gehoorde klachten hierbij zijn een doof gevoel of tintelingen van de voeten. Deze aandoening treedt met name op naar mate mensen ouder worden. Er zijn een aantal oorzaken bekend voor polyneuropathie. Helaas is het bij een grote groep mensen niet duidelijk waarom zij polyneuropathie krijgen. Met het onderzoek naar polyneuropathie binnen ERGO proberen we beter te begrijpen waarom mensen polyneuropathie krijgen. Hierdoor hopen we ook dat we het uiteindelijk kunnen proberen te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Tijdens de webinar zullen we bespreken hoe we op basis van de testen die we in ERGO doen onderzoek hiernaar kunnen doen, wat we tot nu toe al hebben onderzocht en wat we verder willen onderzoeken.’
Leververvetting
Leververvetting, ook wel MASLD genoemd, komt veel voor: 1 op de 3 mensen krijgt ermee te maken. Deze aandoening gaat vaak samen met overgewicht en diabetes en kan uiteindelijk leiden tot leverproblemen, zoals verlittekening (fibrose) en in sommige gevallen zelfs leverkanker. Door de toename van overgewicht in de algemene bevolking komt leververvetting steeds vaker voor. Het ERGO-onderzoek helpt ons om de oorzaken en gevolgen van leververvetting beter te begrijpen, evenals het belang van een gezonde leefstijl. We ontdekken steeds meer over de invloed van beweging, voeding en alcoholgebruik op deze leveraandoening.
Op 17 april 2023 organiseerde ERGO weer een webinar.
Onderwerp was zorgmijding, leefstijl en de psychische gezondheid tijdens de Corona-pandemie.
Sprekers en onderwerpen tijdens dit webinar waren:
Brenda Leening-Kieboom, huisarts en medisch manager ERGO: "Welkom en introductie"
Silvan Licher, post-doctoraal onderzoeker en huisarts in opleiding: "Uit de pandemie, wat heeft ERGO ons geleerd?"
Annemarie Luik, onderzoeksleider Psychiatrische Epidemiologie: "Mentale gezondheid tijdens de COVID-19 pandemie"
Trudy Voortman, onderzoeksleider Voeding en Leefstijl Epidemiologie: "Leefstijl tijdens de COVID pandemie"
U kunt het webinar terug zien door hier te klikken.
Op maandag 27 december 2020 vond het allereerste ERGO webinar plaats.
Hierin presenteerden wij enkele resultaten van het corona-onderzoek in ERGO. Aan het woord kwamen prof.dr. Arfan Ikram (hoofdonderzoeker ERGO), dr. Brenda Leening-Kieboom (medisch coördinator ERGO) en dr. Silvan Licher (post doctoraal onderzoeker ERGO).
Wilt u het terugkijken? Klik dan hier.
Wilt u uitgenodigd worden voor volgende webinars? Stuur ons dan een e-mail via ergo.epi@erasmusmc.nl.
Op donderdagvond 19 december organiseren we weer een webinar van 20:00 en 21:00 uur.
Onderwerpen van die avond zijn:
- Leververvetting, ook wel MASLD genoemd, komt veel voor: 1 op de 3 mensen krijgt ermee te maken. Deze aandoening gaat vaak samen met overgewicht en diabetes en kan uiteindelijk leiden tot leverproblemen, zoals verlittekening (fibrose) en in sommige gevallen zelfs leverkanker. Door de toename van overgewicht in de algemene bevolking komt leververvetting steeds vaker voor. Het ERGO-onderzoek helpt ons om de oorzaken en gevolgen van leververvetting beter te begrijpen, evenals het belang van een gezonde leefstijl. We ontdekken steeds meer over de invloed van beweging, voeding en alcoholgebruik op deze leveraandoening.
- Polyneuropathie is een veel voorkomende aandoening van de zenuwen waarbij de zenuwen minder goed werken. De meest gehoorde klachten hierbij zijn een doof gevoel of tintelingen van de voeten. Deze aandoening treedt met name op naar mate mensen ouder worden. Er zijn een aantal oorzaken bekend voor polyneuropathie. Helaas is het bij een grote groep mensen niet duidelijk waarom zij polyneuropathie krijgen. Met het onderzoek naar polyneuropathie binnen ERGO proberen we beter te begrijpen waarom mensen polyneuropathie krijgen. Hierdoor hopen we ook dat we het uiteindelijk kunnen proberen te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Tijdens de webinar zullen we bespreken hoe we op basis van de testen die we in ERGO doen onderzoek hiernaar kunnen doen, wat we tot nu toe al hebben onderzocht en wat we verder willen onderzoeken.’
Op de dag van het webinar vindt u hier de link waarmee u toegang krijgt.