VEELGESTELDE VRAGEN

De meest gestelde vragen op een rijtje

Mag ik met de glucose-sensor ook gewoon zwemmen?

U mag met deze sensor alle activiteiten doen die u gewend bent, inclusief zwemmen en
douchen. Indien u een MRI-scan, een CT-scan of een behandeling met een electrisch mes
(diathermie) zult ondergaan mag de sensor tot aan de scan of behandeling gedragen
worden. U kunt de sensor zelf verwijderen.

 

 

Mijn glucose-sensor is eraf gevallen, wat nu?

Dat komt weleens vaker voor. Omdat je de glucosesensor niet voelt zitten vergeet je ook snel dat je er ééntje draagt. Hierdoor kan het weleens voorkomen dat de sensor bijv. meekomt bij het uittrekken van kleding. Is dit binnen 7 dagen na plaatsing dan willen we u vragen om een nieuwe sensor aan te laten brengen. Hiervoor maken we graag een afspraak maar u kunt op dinsdag, woensdag of donderdag ook binnen lopen en vragen of er even tijd is. Wilt u de sensor wel naar ons terug sturen of in onze brievenbus gooien?

In de toestemmingsverklaring wordt gesproken over medische registraties, wat zijn dat?

Deelnemers aan het ERGO-onderzoek geven toestemming voor het opvragen van hun medische gegevens bij huisarts, medisch specialist, apotheker, het Central Bureau voor Statistiek, (landelijke) kankerregistraties, verpleeghuizen en/of andere instelling voor medisch onderzoek en medische registraties.  

Medische registratie is een zeer ruim begrip. 

Hiermee wordt normaal gesproken iedere organisatie bedoeld die (op welke manier dan ook) medisch relevante informatie verzamelt en registreert. Het gaat dan om medische informatie in de meest brede zin van het woord; niet alleen informatie over diagnose en behandeling maar bijvoorbeeld ook financiële zorggegevens. Vanzelfsprekend beperkt het informed consent van het ERGO-onderzoek zich tot die medische registraties die informatie registreren die relevant is/kan zijn voor het ERGO-onderzoek. 

Wat betekent nuchter komen voor het bloedprikken?

Voor het bloedprikken vragen u of u nuchter wilt komen. Dit betekent dat u vanaf middernacht niet meer mag eten en drinken. U mag wel wat water drinken en uw medicijnen innemen. 

Ik doe nog niet mee aan het ERGO-onderzoek. Ik wil me nu graag aanmelden, kan dat?

Nee, dat kan helaas niet. Het ERGO-onderzoek is een wetenschappelijk onderzoek en geen gezondheidsscreening waarvoor u zich kunt opgeven. De deelnemersgroep wordt van te voren samengesteld op basis van leeftijd en postcode. Mensen die eerder hebben meegedaan worden vanzelf na verloop van tijd weer opgeroepen. U kunt zich dus niet zelf aanmelden.

Ik verhuis binnenkort en woon dan niet meer in Ommoord. Kan ik gewoon mee blijven doen met het ERGO-onderzoek?

Graag zelfs. Zolang u in Nederland blijft wonen, kunt u meedoen. De ervaring leert dat bij verhuizing naar het buitenland, het moeilijk wordt om het onderzoek goed uit te voeren. Deze deelnemers worden uitgeschreven. Echter, als ze terugkomen (en dat is ook al gebeurd) kunnen ze gewoon weer meedoen aan het onderzoek. Wilt u uw verhuizing doorgeven via ons verhuisformulier op de website?

Ik krijg de vraag om aan een ander onderzoek van het Erasmus MC mee te doen. Is dit ook ERGO?

Wij geven in onze post altijd duidelijk aan dat het om het ERGO-onderzoek gaat. Andere gezondheidsonderzoeken, zoals 'Gezond weer op' zijn niet het initiatief van ERGO. Indien u twijfelt, of vragen heeft, neem dan gerust contact op met het onderzoekscentrum: telefoonnummer: 010-7038900 of e-mail: p.p.e.vanwijngaarden@erasmusmc.nl

Ik doe al vanaf het begin mee met het ERGO-onderzoek. Het is nu al zo lang geleden dat ik een oproep heb gehad. Doe ik nog wel mee?

Ja! We hebben het ERGO-onderzoek uitgebreid met deelnemers tussen de 40 en 55 jaar. Deze uitbreiding was nodig omdat we in het ERGO-onderzoek ontdekten dat heel veel ziektes die optreden bij oudere mensen waarschijnlijk al zichtbaar zijn op jongere leeftijd. Zodra deze deelnemers onderzocht zijn gaan we de andere groepen deelnemers weer uitnodigen.

Er is zoveel discussie over het Elektronisch Patiënten Dossier (het EPD) en de privacy van patiënten, maar hoe zit het dan bij ERGO? Zijn mijn gegevens wel veilig?

Wettelijk zijn wij verplicht alle onderzoeksgegevens zorgvuldig en geanonimiseerd te bewaren. Alle onderzoeksgegevens van deelnemers worden niet onder de naam, maar onder een code bewaard. De medewerkers hebben een verklaring ondertekend waarin zij beloven uiterst zorgvuldig te zullen omgaan met deze gegevens. Sinds enkele jaren worden alle papieren gegevens gescand en opgeslagen in maximaal beschermde computers. De papieren gegevens worden vervolgens vernietigd. Er zwerven dus geen statussen van deelnemers rond. Uw gegevens en uw privacy zijn dus goed beschermd bij ERGO.

Heeft u nog een andere vraag?

Mail ons dan uw vraag dit formulier

Over de digitale vragenlijst

Ik heb mijn e-mailadres opgegeven om de digitale vragenlijst daarop te ontvangen. Desondanks heeft mijn partner twee verzoeken gekregen voor het invullen van de vragenlijst en ik heb er geen, wat moet ik doen?

Heeft u beiden hetzelfde emailadres opgegeven? Dan is de ene vragenlijst voor uw partner bestemd en de andere voor u. Er staat geen naam genoemd in de email of in de vragenlijst maar bij het verwerken van de gegevens is voor ons duidelijk wie welke vragenlijst heeft ingevuld.

Heeft u allebei een ander emailadres opgegeven?

Neem a.u.b. in dat geval contact op met ons via 010-703 8900 of ergo.epi@erasmusmc.nl.

Kan ik de on-line vragenlijsten beantwoorden met een tablet of smartphone ?

Castor-enquêtes kunnen ook worden gebruikt op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, maar zijn niet volledig geoptimaliseerd voor dergelijk gebruik. Dat betekent dat hoewel alles normaal werkt, het uiterlijk van de enquête mogelijk niet optimaal is op een mobiel en dat wat extra scrollen nodig zal zijn. 

De digitale vragenlijst geeft een foutmelding aan, wat moet ik doen?

Zou u, als het mogelijk is een print-screen of een foto van de foutmelding willen maken? Of willen noteren wat de foutmelding precies is?

Wilt u dit mailen naar ergo.epi@erasmusmc.nl of bellen met 010-7038900?

Welke browser kan ik het best gebruiken voor de on-line vragenlijsten ?

Google Chrome is de meest aanbevolen browser voor het invullen van onze digitale vragenlijst. 

Ongeacht de gekozen browser, voor de beste ervaring raden we aan de nieuwste versie van Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari of Microsoft Edge te gebruiken. Helaas is het niet meer mogelijk om de vragenlijst in te vullen met behulp van Internet Explorer 11. 

Ik wil niet meer mee doen, hoe kan ik mijn deelname aan de digitale vragenlijst stoppen.

Neem a.u.b. in dit geval contact op met ons via 010-7043479 of ergo.epi@erasmusmc.nl

Heeft u nog een andere vraag?

Mail ons dan uw vraag dit formulier