Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Maagdarmafwijkingen

Om welke maagdarmafwijkingen gaat het?

De videocapsule brengt het gehele maagdarmkanaal in beeld en kan zo (eventuele) aandoeningen van de maag, dunne darm en dikke darm opsporen.

De volgende aandoeningen kunnen met behulp van dit onderzoek worden gevonden: ontsteking; glutenallergie (coeliakie); Barrett slokdarm; poliepen en kanker.

Ontsteking:darmstelsel

Ontsteking kan in veel gevallen gezien worden. In het gehele maagdarmkanaal kunnen ontstekingen ontstaan, zoals van het laatste deel van de slokdarm (oesofagitis); de maag (gastritis); de dunne darm (duodenitis, jejenitis, ileitis) en de dikke darm (colitis). De oorzaak van een ontsteking kan bijvoorbeeld medicatiegebruik zijn of veroorzaakt worden door een infectie met een bacterie.

Een ontsteking kan leiden tot een onderbreking van de slijmvlieslaag in het maagdarmkanaal. Dit kan spontaan genezen, het kan echter ook een oorzaak zijn van (onzichtbaar) bloedverlies.

Barrett slokdarm

Bij een Barrett slokdarm is een deel van de slokdarmwand bekleed met roze slijmvlies dat lijkt op het slijmvlies van de maag en de dunne darm. Mensen met een Barrett slokdarm hebben een grotere kans om slokdarmkanker te krijgen dan andere mensen.

Barrett slokdarm ontstaat als gevolg van langdurig brandend maagzuur. Hierbij stroomt de zure maaginhoud in de slokdarm. Hoe vaak deze aandoening voorkomt is moeilijk vast te stellen aangezien de meeste mensen geen klachten hebben.

Glutenallergie (coeliakie)

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Het is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Op dit moment zijn er ongeveer 25.000 mensen in Nederland bij wie coeliakie is vastgesteld. Het werkelijke aantal mensen met coeliakie is veel hoger omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze in aanraking komen met gluten. Dit veroorzaakt darmklachten als diarree, opgezette buik en een plakkerige ontlasting.

Darmpoliepen

Een poliep is een woekering van slijmvlies. Poliepen kunnen variëren in grootte en vorm. Dunne darmpoliepen zijn zeer zeldzaam. Dikke darmpoliepen komen vaker voor. De schatting is dat ongeveer 5-20% van alle mensen boven de vijftig jaar dikke darmpoliepen hebben. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot kanker.

Kanker

Kanker kan in het gehele maagdarmkanaal ontstaan. Meestal ontstaat kanker in de dikke darm. Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. Daardoor ontstaat er een gezwel.