Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Deelname:

Indien u geselecteerd bent voor dit onderzoek is de totale duur van het onderzoek is ongeveer 1,5 dag. Dit is inclusief de darmvoorbereiding. U zult dan 2 afspraken krijgen met de onderzoekers in het ERGO centrum:

  1. Afspraak 1: Intake gesprekband
    Tijdens het intakegesprek krijgt u informatie over het onderzoek. Ook bent u in de gelegenheid vragen te stellen. Er zal gekeken worden of er medische bezwaren zijn om deel te nemen aan het onderzoek. Indien zowel u als de arts geen bezwaren hebben om deel te nemen aan het onderzoek, tekenen beiden het toestemmingsformulier.
    U krijgt vervolgens uitleg over de darmvoorbereiding en u krijgt de informatie en de medicatie voor de darmvoorbereiding mee naar huis.
  2. Afspraak 2: Inname videocapsule
    Voor deze afspraak, heeft u thuis de medicatie voor de darmvoorbereiding ingenomen. Tijdens de tweede afspraak krijgt u een sensor-band (een riem waarin sensoren inzitten) om waaraan een datarecorder wordt aangesloten. Die draagt u over uw onderkleding (een hemd of t-shirt). De sensoren meten de gegevens van de videocapsule na het inslikken. U slikt vervolgens de capsule in met een glas water. Hierna kunt u gewoon naar huis. Tijdens het verblijf van de capsule in uw darm moet de darm goed schoon blijven en moet de capsule ook vlot passeren. Daarom krijgt u tijdens het onderzoek extra laxeermiddel. U houdt daamee de hele dag waarschijnlijk wat waterdunne ontlasting. De videocapsule verdwijnt na afloop van het onderzoek in het toilet en hoeft niet opgevangen te worden.

Dieet & Darmvoorbereiding

Videocapsule van het maagdarmkanaal is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule die een minuscule camera bevat afbeeldingen van het maagdarmkanaal kunnen worden gemaakt. Het is voor dit onderzoek noodzakelijk dat de dikke darm goed schoon is. Daarom moet de darm worden gereinigd. Deze voorbereidingen kunt u thuis zelf doen.

Onder het kopje “Meer informatie” vind u de folder “informatie en instructie voor de darmvoorbereiding”. In deze folder staat gedetailleerd uitgelegd welke stappen u moet volgen. Het is noodzakelijk dat u deze aanwijzingen strikt opvolgt om het onderzoek succesvol te laten verlopen.

Ontlastingstest

Ook zullen we u vragen een ontlastingstest in te leveren. Met de ontlastingstest wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Ziekteprocessen in de darm kunnen (sporen van) bloed in de ontlasting veroorzaken. Bloed in de ontlasting is meestal niet met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt de ontlastingstest onderzocht in een laboratorium.

Het is belangrijk dat u de ontlastingstest afneemt voordat u de laxeermiddelen gaat gebruiken. De ontlastingstest is anders namelijk niet betrouwbaar.

Hoe u het beste de ontlastingstest kunt afnemen, vind u onder het kopje “Meer informatie”.

Vragenlijsten

Onderdeel van het onderzoek is het invullen van twee vragenlijsten waarmee we willen meten hoe u het onderzoek hebt ervaren