Terugkijken

Meekijken
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Het PSG slaaponderzoek

Sinds januari 2012 is in ERGO een nieuw slaaponderzoek gestart. Slaap werd al op twee manieren onderzocht, namelijk via een vragenlijst over slaapgewoontes en met een bewegingsmeter die eruit ziet als een soort horloge. Nu komt daar polysomnografie, afgekort PSG, bij. PSG betekent letterlijk ‘veel meten tijdens slaap’ en is de methode om hersengolven te meten tijdens slaap. Daarnaast worden tijdens een PSG onderzoek verschillende lichaamsfuncties gemeten die met slaap te maken hebben, zoals hartslag, ademhaling en bewegingen tijdens de slaap, waaronder ook oogbewegingen. Met deze gegevens is te achterhalen wanneer iemand slaapt, hoe diep iemand slaapt en of iemand droomt.

Het ‘PSG slaaponderzoek’ wordt bij de mensen thuis uitgevoerd. Een onderzoeker komt ’s avonds langs om de sensoren aan te brengen en haalt deze de volgende ochtend weer af. De deelnemers kunnen dus in hun eigen bed slapen en zelf bepalen wanneer zij naar bed gaan, zodat de slaap zo min mogelijk wordt beïnvloed. Alle deelnemers ontvangen een rapportje van hun slaap gemeten met de PSG. Hierin staat onder andere hoelang en hoe vaak men heeft gedroomd, hoelang men diep of licht geslapen heeft, hoe de slaap is opgebouwd en of er slaap-apneu is vastgesteld. Dit onderzoek valt niet binnen de vaste onderzoeken van ERGO, een aantal deelnemers zal apart voor het ‘PSG slaaponderzoek’ uitgenodigd worden.

Slaaponderzoek

Slaaponderzoek

Het ‘PSG slaaponderzoek’ wordt uitgevoerd omdat mensen bij het ouder worden een ander slaappatroon kunnen krijgen en vaker slaapproblemen ervaren. ERGO onderzoekt de invloed van normale veroudering op slaap, maar ook of slaapproblemen een rol spelen in het ontstaan van verschillende ziektebeelden, zoals depressie of overgewicht. Door slaap met de PSG methode te testen wordt, samen met de andere onderzoeken, een unieke hoeveelheid informatie verkregen over de relatie tussen slaap en veroudering. Dit zal dan ook een van de grootste slaaponderzoeken ter wereld worden.