Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Wat wordt onderzocht?

Bewegingsonderzoek
We vragen u op een 5 meter lange loopmat te lopen. Deze loopmat zit vol sensoren die het looppatroon van de deelnemers heel precies weergeven. We meten de staplengte, de breedte en de stabiliteit. Ook uw lengte en gewicht worden gemeten.

Bloeddruk en ECG (hartfilm)
We meten uw bloeddruk met een bloeddrukmeter. Daarna wordt een hartfilmpje gemaakt om de hartspieractiviteit vast te leggen. Voor dit onderzoek dient u te gaan liggen op de onderzoeksbank met ontbloot bovenlichaam. Er worden 6 plakkers op uw borst gezet. Vervolgens moet u 5 minuten rustig blijven liggen terwijl het hartfilmpje wordt gemaakt.

Bloedonderzoek
Er wordt bij u een aantal buisjes bloed afgenomen. Een deel van dit bloed wordt opgeslagen voor gebruik in de toekomst als er nieuwe onderzoeksvragen gesteld worden. Van het overige deel worden een aantal bepalingen gedaan waarvan u de uitslag een paar weken na het onderzoek krijgt. Bloedafname gebeurt alleen ’s ochtends, omdat wij u vragen nuchter naar het onderzoekscentrum te komen. Na bloedafname krijgt u een licht ontbijt aangeboden.

Echo van de bloedvaten in de hals en het hart
Met behulp van geluidsgolven (echo) maken we een afbeelding van de bloedvaten in uw hals en hart. U voelt hier niets van en er worden geen röntgenstralen gebruikt.

Echo van het hart
Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt uw hart bekeken. Er is extra aandacht voor hartfalen of hartklepgebreken.

Geheugenonderzoek
Tijdens de geheugentest worden er vragen aan u gesteld en verricht u korte opdrachten zoals het natekenen van figuurtjes.

Gehooronderzoek
Voor het onderzoek neemt u met de onderzoekster plaats in een geluiddichte ruimte. Bij het eerste onderzoek krijgt u tonen te horen en u moet aangeven welke tonen u nog kunt horen. Bij de tweede test hoort u door een koptelefoon ruis met daardoor steeds 3 cijfers achter elkaar. Indien u de cijfers verstaat, is het de bedoeling dat u de cijfers nazegt. Zo kunnen we achterhalen hoe goed u nog kunt verstaan in drukke ruimten zoals een verjaardag of bijeenkomst.

Longfunctie
Om de longinhoud en het longvermogen goed te kunnen meten, wordt er een longfunctieonderzoek gedaan.

Echo lever
De lever, de nieren en de grote bloedvaten in de bovenbuik worden onderzocht met behulp van een echo.

MRI-onderzoek
Er worden afbeeldingen gemaakt van uw hersenen met behulp van de MRI-scanner. MRI is een veilige en pijnloze methode om beelden te vormen van het menselijk lichaam. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een magneetveld en radiogolven. Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Het MRI-onderzoek neemt een half uur in beslag.

Oogonderzoek
We meten uw gezichtsscherpte en gezichtsveld. Daarnaast maakt de onderzoeker foto’s van het netvlies. Bij het onderzoek worden uw ogen gedruppeld en wordt onder meer gelet op slijtage van het netvlies en op staar.

Botdichtheidsmeting
Er wordt een botdichtheidsmeting gedaan. Daarbij let de onderzoeker op de hoeveelheid spier- vet- en botweefsel en op osteoporose (botontkalking).

Uitslagen
Na afloop heeft u een gesprek met een arts die u een aantal belangrijke uitslagen meegeeft. Mochten er afwijkingen worden gevonden, waarvan we denken dat die belangrijk zijn voor uw gezondheid, dan laten we u dat weten. Realiseert u zich wel dat ook in deze onderzoeksfase ERGO een wetenschappelijk onderzoek is en geen screening op ziekten.