Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Veelgestelde vragen

1. Ik doe nog niet mee aan het ERGO-onderzoek. Ik wil me nu graag aanmelden, kan dat?
Nee, dat kan helaas niet. Het ERGO-onderzoek is een wetenschappelijk onderzoek en geen gezondheidsscreening waarvoor u zich kunt opgeven. De deelnemersgroep wordt van te voren samengesteld op basis van leeftijd en postcode. Mensen die eerder hebben meegedaan worden vanzelf na verloop van tijd weer opgeroepen. U kunt zich dus niet zelf aanmelden.

2. Ik krijg de vraag om aan een ander onderzoek van het Erasmus MC mee te doen is dit ook ERGO?
Wij geven in onze post altijd duidelijk aan dat het om het ERGO-onderzoek gaat. Andere gezondheidsonderzoeken, zoals ‘Gezond weer op’ zijn niet het initiatief van ERGO. Indien u twijfelt, of vragen heeft, neem dan gerust contact op met het onderzoekscentrum: telefoonnummer: 010-7038900 of e-mail: a.korving-deroos@erasmusmc.nl

3. Ik heb een afspraak voor over 2 weken, maar ik ben niet zeker of ik dan wel kan komen. Mag ik op het laatste moment afbellen?
U mag uiteraard op het laatste moment afbellen. Als u echter in de gelegenheid bent om het ons eerder te laten weten, zou dat heel fijn zijn. Iemand anders kan dan in uw plaats komen en met u maken we graag een nieuwe afspraak.

4. Ik verhuis binnenkort en woon dan niet meer in Ommoord. Kan ik gewoon mee blijven doen met het ERGO-onderzoek?
Graag zelfs. Zolang u in Nederland blijft wonen, kunt u meedoen. De ervaring leert dat bij verhuizing naar het buitenland, het moeilijk wordt om het onderzoek goed uit te voeren. Deze deelnemers worden uitgeschreven. Echter, als ze terugkomen (en dat is ook al gebeurd) kunnen ze gewoon weer meedoen aan het onderzoek. Geef wel uw verhuizing door via ons verhuisformulier op de website.

5. Ik doe al vanaf het begin mee met het ERGO-onderzoek. Het is nu al zo lang geleden dat ik een oproep heb gehad. Doe ik nog wel mee?
Ja! We hebben het ERGO-onderzoek uitgebreid met deelnemers tussen de 40 en 55 jaar. Deze uitbreiding was nodig omdat we in het ERGO-onderzoek ontdekten dat heel veel ziektes die optreden bij oudere mensen waarschijnlijk al zichtbaar zijn op jongere leeftijd.

6.Ik heb meegedaan met het ERGO-onderzoek. Mijn ogen werden heel vaak gedruppeld, maar achteraf weet ik eigenlijk niet meer waarom dat werd gedaan?
Tijdens uw bezoek aan het onderzoekscentrum worden de ogen twee keer onderzocht en beide keren worden de ogen gedruppeld. Tijdens het tweede onderzoek worden de pupillen met een oogdruppel extra wijd gemaakt. Het is lastig om met een wijde pupil goed scherp te zien. Daarom wordt na het onderzoek met een speciale druppel het effect opgeheven en met een andere druppel verdoofd. De druppels om de pupil weer de normale grootte te geven werken niet direct. Het pupilverwijdende effect houdt nog ongeveeer 2 uur aan. Daarom wordt u geadviseerd om voor het tweede onderzoek een zonnebril mee te nemen en niet zelf met de auto te komen.

7. Er is zoveel discussie over het Elektronisch Patiƫnten Dossier (het EPD) en de privacy van patiƫnten gegevens, maar hoe zit het dan bij ERGO. Zijn mijn gegevens wel veilig?
Wettelijk zijn wij verplicht alle onderzoeksgegevens zorgvuldig en geanonimiseerd te bewaren. Alle onderzoeksgegevens van deelnemers worden niet onder de naam, maar onder een code bewaard. De medewerkers hebben een verklaring ondertekend waarin zij beloven uiterst zorgvuldig te zullen omgaan met deze gegevens. In het afgelopen jaar zijn alle papieren gegevens gescand en opgeslagen in maximaal beschermde computers. De papieren gegevens zijn vervolgens vernietigd. Er zwerven dus geen statussen van deelnemers rond. Uw gegevens en uw privacy zijn dus goed beschermd bij ERGO.