Voorlichtingsfilm

Promotiefilmpje
Inaugurele rede Prof.dr. Arfan Ikram
Klik hier
Verhuisd ?
Geef het ons door!

Het is voor ERGO erg belangrijk dat we het juiste adres en telefoonnummer hebben. Wilt u ons informeren als u verhuist of van telefoonnummer verandert? U kunt dit doen op nummer 010 7038900 of via deze website.
ERGO
Briandplaats 15
3068 JJ Rotterdam
010-7038900
ERGO MRI
Voor afmelden en/of vragen over de MRI
010-7042176

Loopmat verraadt dementie

Een lange mat met sensoren eronder kan dementie helpen ontdekken aan de hand van afwijkend loopgedrag.

ERGO-LoopmatGrootte
Het looppatroon verandert bij dementie. De stappen die worden gezet, verschillen telkens subtiel van grootte. Een onregelmatig loopje is mogelijk een teken van dementie.

Toetsen
Om dit te toetsen is in het ERGO-onderzoek van het Erasmus MC voor de deelnemers een speciale loopmat gebruikt. Inmiddels zijn bijna 6.500 mensen over de mat gelopen, schat neuro-epidemioloog dr. Afran Ikram.

Millimeters
Wetenschappers volgen op een pc het looppatroon van de personen die over de mat lopen. De verschillen zijn met het oog niet te zien, het gaat om centimeters of zelfs millimeters, maar de mat legt ze wel bloot, licht dr. Ikram toe, in een uitzending van EenVandaag.

Hersenscan
Ikram benadrukt dat het looponderzoek onderdeel is van een groter geheel. “We doen ook bloedonderzoek, genetisch onderzoek, we kijken naar bloedvaten in en buiten de hersenen, we maken een hersenscan. Al die data bij elkaar geven ons een veel completer beeld van wat er nou gebeurt in de vroegste fase van dementie.”

700.000
Een op de vijf ouderen krijgt dementie. Op dit moment hebben 260.000 Nederlanders deze hersenziekte. In 2055 zal dat aantal 700.000 bedragen, wordt voorspeld.

Voorkomen
Er bestaat nog geen geneesmiddel voor dementie. Ongeveer een derde van de patiënten had deze ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met vermijdbare risicofactoren zoals roken, diabetes en hoge bloeddruk, aldus een persbericht van het Erasmus MC.

Lees ook het verslag in het AD.

Comments are closed.